Bærum BBK: NM-grossisten

Bærums Verk IF, EB-85, Lommedalen og Sandvika skal fortsatt spille mot hverandre i yngre klasser, men vi står sammen om elite-satsingen. Les mer om NM-grossisten Bærum Basketballklubb – ført i pennen av en av gutta fra den gangen, Tore Vik:

Bærum Basketballklubb ble stiftet våren 1963 på Valler gymnas, etter initiativ fra gymlærer Jan Petter Hansen – senere klubbens eneste æresmedlem. Fremsynte Piter Hansen sørget for innmelding i Norges Idrettsforbund. Dermed kunne man skilte med å være landets første offisielle basketballklubb.

Unge, forventningsfulle og lovende i 1963 – det første Bærum-laget

Klubbens første premie var «Fair Play Trophy» i Mormonerturneringen våren 1964 – en spesiell inspirasjon.

På Eikeli gymnas var det også stor interesse for mormonerball, og dette ble raskt det viktigste rekrutteringsstedet for nye spillere. Takket være en lærerik sesong med mormonertrener og et par NATO-amerikanere under kurven, tok klubben snart første turneringsseier – nemlig høsten 1966 i åpningscupen (CocaCola Cup).

Våren 1968 vant klubben sitt første seriemesterskap ved å slå erkerivalen OSI 59-58, i en omkamp Aftenposten omtalte som «beste basketball spilt i Norge».   

Bærum BBK var høyt oppe på den tiden; det er også Tore Vik på bildet.

Damelag ble det høsten 1967, da jentene i Oslo Kvinnelige basketballklubb (det var tider!) meldte overgang til Bærum – «fordi det er så  mange kjekke gutter på A-laget», påstod noen. Også disse ble snart erstattet med kvinnelige talenter fra Eikeli-området.

Dermed var det duket for det som virkelig er norsk basketballhistorie fra 1969: Herrelaget vant 10 strake NM frem til 1978, og damelaget vant 9 på rad til 1977. Herrene fikk basketballens første Kongepokal i 1970. Kongen hadde bare råd til 1 stk til denne sporten. Dermed fikk damene 4 Kongepokaler (71, 73, 75 og 77) mens herrene kunne juble også for den 5.

To strateger i et helt tiår: Åsmund Berge smyger ballen over Pål Viks forsøk på blokk

Til sammen kan 71 spillere og coacher smykke seg med tittelen Norgesmester for Bærum BBK – gjennomsnittlig 3,25 ganger hver. Av de samme spilte i alt 17 på herrelandslaget (gj.sn. 19 landskamper hver) og 12 på damelandslaget (gj. sn. 13 landskamper hver).

To spillere bidro sterkest til alle mesterskapene – Pål Vik har alle 10 herremedaljene og Sonja Olsen alle de 9 for damer. Storhetstiden ble avsluttet da disse la opp.

Behovet for fornyelse ble etter hvert klart, og det ble arbeidet stadig bedre med rekruttering av nye og mye yngre årganger.

For å styrke denne grunnleggende delen av klubbarbeidet, innså både Bærum BBK og naboen Eikeli BBK at det var bedre å samarbeide enn å konkurrere i det samme nedslagsområdet i Østre Bærum.

En vellykket fusjon ble derfor gjennomført i 1985, med det velfunderte klubbnavnet EB-85, til overmål basert på sponsorstøtte fra Askerbedriften Elektrisk Bureau de første sesongene. Det var også tider!

De viktigste premiene fra storhetstiden til Bærum BBK er tatt vare på av Bob Dylan Nucleus Group.

Dermed slipper de å stå i Nadderudhallen hvor det nå dessverre kun foregår øvelser i en klisteravhengig lagsport med betydelig mindre baller.