Bubbe og Jonas

Det var i 2006, og 3B BASKET var et nytt lag med nye ideer.  Et av de mest spennende prosjektene var når BLNO-laget innledet et samarbeid med Ila landsfengsel.  Spillerne ble invitert inn til trening og spill mot de innsatte – og som man skjønner; BLNO-spillerne var ganske suverene. Verre gikk det da de innsatte ønsket revansje på fotballbanen.  Det var noe de behersket langt bedre og gikk seirende ut av kampen på gress.  Her er hva Aftenposten Aften skrev om 3B den gangen:

Mot de innsatte på Ila får 3B oppleve spille- glede fra innsiden. Og basketspillerne har lært seg å sette pris på å slippe ut igjen. 
– Vi ble litt inspirert av å se at Tufte spilte fotballkamp mot de innsatte i fjor. Det viste at dette er mulig, sier 3B-trener Pål Berg når han forklarer det nye samarbeidet mellom basketklubben og de innsatte på Ila fengsel.
Alle BLNO-klubbene er forpliktet til å bidra i lokalmiljøet, og 3B-trener Berg hadde sett seg lei på manglende oppfinnsomhet.
– Ila-fengselet er min nærmeste nabo, og det slo meg at dette er en gruppe mennesker som sannsynligvis hadde satt pris på å spille med oss.
Denne uken møttes basketspillerne og de innsatte for tredje gang.
Berg beskriver øktene som «en helt normal trening i snåle omgivelser». For å komme seg til treningen må laget melde seg ved døren i et høyt gjerde, passere rigide sikkerhetskontroller, og geleides gjennom et utall låste dører ned til en treningshall uten vinduer.
Noen av landets farligste fanger soner dommen sin på Ila, og de fleste av fengselets 100 innsatte er dømt til forvaring.
– Man kan jo ikke la være å undres på hva i huleste de har gjort for å havne her, påpeker trener Pål Berg.
Likevel blir det en uformell, svett og lattermild stemning så fort fengselsbetjentene stiller seg på utsiden av hallen, og treningen kommer i gang.
– Vi er her for å spille basket, ikke for å dømme noen. Man glemmer jo å tenke over at det faktisk er kriminelle vi spiller mot, de er jo så trivelige og hyggelige alle sammen. Det er sjelden vi spiller med folk som viser så mye glede over spillet, sier 3B-kaptein Nils-Paul Skåra (19).
– Du hadde jo aldri tenkt over at de har gjort noe galt hvis du ikke hadde visst at vi var inne i et fengsel, sier 3B-spiller Leif Thomas Breivold (19).
For 3B er Ila-øktene bare oppvarming, før de gjennomfører en vanlig trening etterpå. Men for de innsatte er onsdagene et kjærkomment avbrekk med nye fjes og fysiske utfordringer.
– Dette er veldig moro! sier en tydelig engasjert og gjennomsvett Bubbe (34).
– Det vekker gamle minner, for jeg spilte litt basketball før.
Etter at samarbeidet kom i gang, har han begynt å følge med 3B i BLNO-hverdagen deres. Han er irritert over at det ikke vises mer norsk basketball på TV, men 3B har lovet å gi sine nye supportere en DVD med opptak av kampene.
– De er veldig flinke basketspillere. Og de er snille gutter.
Til våren skal 3B og Ila spille en kamp mot hverandre. Men foreløpig blandes lagene, og målet er at de innsatte skal lære mest mulig før vårens prestisjeoppgjør.
Mellom hver treningsøkt får de innsatte en utfordring til neste gang. Denne uken gjaldt det å trikse en ball gjennom bena i minst ti sekunder. Fire av dem klarte det, til stor applaus og 3B-trøye i belønning.
Fritidsleder Kjell Selvik forteller at baskettreningene har løftet tilbudet til de innsatte. Like viktig som selve sporten er at de innsatte får bli kjent med nye folk.
– Det er veldig viktig for de innsatte å ha gode forbilder. Man merker det på dem at de suger til seg alt de kan av kunnskap fra 3B-spillerne når de er her.
Når klokken nærmer seg halv åtte, kommer fengselsbetjentene inn for å hente halvparten av de svette basketspillerne. Mens den ene halvparten skal ta en kjapp dusj og låses inn på cellene sine, blir den resterende halvparten låst ut i vinterkvelden og kan dusje hvor de måtte ønske.
– Jeg blir veldig glad hver gang jeg kan gå ut igjen, påpeker Stian Mjøs (17).
– Ja, det er en ganske deilig følelse, nikker lagkamerat Breivold.